Page 157 - GreenChemistry2023 Emhetgel
P. 157
Өсгөвөрлөсөн бактериас морфологийн шинжээрээ ялгаатай бактериудыг ялган авах
боломжтой бөгөөд 24 цагийн дараа дахин шинэ хатуу болон шингэн тэжээлийн орчинд цэвэр
өсгөврийг гарган авсан. Тус процессуудыг дараах зураг 3.3-т харуулав.
Зураг 3.3 Цэвэр өсгөвөр гарган авах алхам (шингэн болон хатуу орчин)
3.2.1 МОРФОЛОГИЙН ШИНЖИЙГ ТОДОРХОЙЛСОН ҮР ДҮН
Нийт 79 бактерийг ялган авч μStat-I 400 (Bipotentiostat/Galvanostat) төхөөрөмжөөр
исэлдүүлэх потенциалыг хэмжин хамгийн өндөр гүйдэл үзүүлсэн 4 бактерийг сонгон авсан.
Цэвэр өсгөврөө ялгаж авсны дараа ангилал зүйг тогтоох зорилгоор морфологийн шинжийг
гадаад шинжээр нь тодорхойлсон. (79 бактерийн морфологийн шинжийг доорх зургаар
оруулсан болно.
Бактерийн зураг
Дээжийн нэр Ахуйн хаягдал №32 Ахуйн хаягдал №33 Үйлдвэрийн хаягдал №11 Үйлдвэрийн хаягдал №15
Тэжээлт орчны нэр Nutrient agar MacConkey Agar Nutrient agar Nutrient agar
Морфологийн шинжүүд
Хэмжээ 3 мм 1.5мм 25*15мм 3мм
Цагаан цайвар,
Өнгө судалтай оройтой Цагаан цайвар Цагаан цайвар Цагаан цайвар
Гадаргуу Үрчгэр Бүүдгэр Бүүдгэр Гялалзсан
Товойлт Жигд бус Товгор Хавтгай Хавтгай
Ирмэг Долгиотсон Бүтэн Салбагар Бүтэн
Хэлбэр Утаслаг Дугуй Жигд бус Дугуй
Бүтэц шинж Хуурай Чийглэг Хуурай Зууралдсан
Гэрэл шингээлт Бүрсгэр Хагас тунгалаг Бүрсгэр Хагас тунгалаг
Хуудас 80