Page 210 - GreenChemistry2023 Emhetgel
P. 210
концентраци (Minimum bactercidal concentration)-ийг Irith Wiegand (2008, Canada) нарын арга
зүйн дагуу шөлний шингэрүүлэлтийн аргаар тодорхойлов.
Ургамлын ханлны антиоксидант идэвхийг in vitro нөхцөлд тодорхойлох арга
Ургамлын хандны антиоксидант идэвхийг DPPH (2,2-diphenyl 2-picrylhydrazyl)-чөлөөт
язгуур Sigma-Aldrich Inc. C18H12N5O6, M=394.32) радикалыг ангижруулах аргаар
тодорхойлохдоо ургамлын хандан дээр 0.4 мМ DPPH байхаар бодож найруулсан метанолын
0
уусмалаас 0.4 мл нэмж холиод, холимгоо сайтар сэгсэрч, харанхуйд 37 С-д 30 минут
термостатад байлгасны дараа уусмалын гэрэл шингээлтийг 517 нм утгад спектрофотометрт,
0.4 мМ DPPH радикалын концентрацитай метанолын уусмалыг хяналт болгон авч харьцуулан
хэмжинэ. Стандарт уусмал болгон антиоксидант идэвх бүхий Рутин (C27H30O16, M=664.6)-ийг
сонгон авна.
Үр дүнг дараах томъёогоор тооцно. (AA%)=[(Aхяналт-Aдээж)/A]x100
Судалгааны үр дүн
Сармис (Allium sativum),Гашуун банздоо (Saussurea amara (L.) DC.) ургамалын ханд бэлтгэн,
гарцын хэмжээг тодорхойлсон үр дүн
Хүснэгт 2. Ургамлын түүхий эдийн хандлагдах байдал
№ Дээжний нэр 70%-ийн этилийн спирт Ионгүйжүүлсэн нэрмэл ус
1 Гашуун банзоо +++ +++
2 Сармис +++ ++
Маш сайн: +++, Сайн: ++
Хүснэгт 3. Ургамлын түүхий эдийн хандлагдах бодисын гарцын хэмжээг тодорхойлсон үр дүн
Этилийн спиртэн ханд
№ Дээжний нэр Дээжний 70%-ийн этилийн Хандагдах бодис
хэмжээ (гр) спирт (мл) Хуурай бодисын гарц /гр/ Гарцын хэмжээ /%/
1 Гашуун банзоо 50 500 12,5±0,4 25±0,2
2 Сармис 50 250 13,0±0,5 26±0,3
Усан ханд
№ Дээжний нэр Дээжний Ионгүйжүүлсэн Хандагдах бодис
хэмжээ (гр) нэрмэл ус (мл) Хуурай бодисын гарц /гр/ Гарцын хэмжээ /%/
1 Гашуун банзоо 50 500 14,0±0,3 28±0,5
2 Сармис 50 250 11,5±0,5 23±0,3
Р <0.005
Дээрхи үр дүнгээс хархад сармис, гашуун банздоо ургамлын ус, спиртээр хандлахад
хандлагдах байдал маш сайн хуурай бодисын гарцын хэмжээ 23% - 28%-ийн гарцтай байна
(хүснэгт 3; 4).
Гашуун банздоо (Saussurea amara (L.) DC.) ургамалын хандны фитохимийн судалгааны дүн
Хуудас 133