Page 210 - GreenChemistry2023 Emhetgel
P. 210

концентраци (Minimum bactercidal concentration)-ийг Irith Wiegand (2008, Canada) нарын арга
            зүйн дагуу шөлний шингэрүүлэлтийн аргаар тодорхойлов.

            Ургамлын ханлны антиоксидант идэвхийг in vitro нөхцөлд тодорхойлох арга

                  Ургамлын  хандны  антиоксидант  идэвхийг  DPPH  (2,2-diphenyl  2-picrylhydrazyl)-чөлөөт
            язгуур    Sigma-Aldrich   Inc.   C18H12N5O6,  M=394.32)     радикалыг     ангижруулах     аргаар
            тодорхойлохдоо ургамлын хандан дээр 0.4 мМ DPPH байхаар бодож найруулсан метанолын
                                                                                             0
            уусмалаас  0.4  мл  нэмж  холиод,  холимгоо  сайтар  сэгсэрч,  харанхуйд  37 С-д  30  минут
            термостатад байлгасны дараа уусмалын гэрэл шингээлтийг 517 нм утгад спектрофотометрт,
            0.4 мМ DPPH радикалын концентрацитай метанолын уусмалыг хяналт болгон авч харьцуулан
            хэмжинэ. Стандарт уусмал болгон антиоксидант идэвх бүхий Рутин (C27H30O16, M=664.6)-ийг
            сонгон авна.
                           Үр дүнг  дараах томъёогоор тооцно. (AA%)=[(Aхяналт-Aдээж)/A]x100

            Судалгааны үр дүн

            Сармис (Allium sativum),Гашуун банздоо (Saussurea amara (L.) DC.) ургамалын ханд бэлтгэн,
            гарцын хэмжээг тодорхойлсон үр дүн

                                      Хүснэгт 2. Ургамлын түүхий эдийн хандлагдах байдал
              №        Дээжний нэр            70%-ийн этилийн спирт            Ионгүйжүүлсэн нэрмэл ус
             1    Гашуун банзоо                        +++                               +++
             2    Сармис                               +++                               ++
                                                                                         Маш сайн: +++,   Сайн: ++
                     Хүснэгт 3. Ургамлын түүхий эдийн хандлагдах бодисын гарцын хэмжээг тодорхойлсон үр дүн
                                                  Этилийн спиртэн ханд
             №     Дээжний нэр     Дээжний    70%-ийн этилийн                 Хандагдах бодис
                                  хэмжээ (гр)    спирт (мл)      Хуурай бодисын гарц /гр/   Гарцын хэмжээ /%/
             1    Гашуун банзоо       50             500                 12,5±0,4               25±0,2
             2    Сармис              50             250                 13,0±0,5               26±0,3
                                                        Усан ханд
             №     Дээжний нэр     Дээжний     Ионгүйжүүлсэн                  Хандагдах бодис
                                  хэмжээ (гр)   нэрмэл ус (мл)   Хуурай бодисын гарц /гр/   Гарцын хэмжээ /%/
             1    Гашуун банзоо       50             500                 14,0±0,3               28±0,5
             2    Сармис              50             250                 11,5±0,5               23±0,3
                                                                                                      Р <0.005
                  Дээрхи  үр  дүнгээс  хархад  сармис,  гашуун  банздоо  ургамлын  ус,  спиртээр  хандлахад
            хандлагдах байдал маш сайн хуурай бодисын гарцын хэмжээ 23% - 28%-ийн гарцтай байна
            (хүснэгт 3; 4).









            Гашуун банздоо (Saussurea amara (L.) DC.) ургамалын хандны фитохимийн судалгааны дүн










                                                                                                 Хуудас 133
   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215