Page 146 - GreenChemistry2023 Emhetgel
P. 146
28. Хартугалга /Pb/ мг/л 0.1
29. Нийт хром /Cr/ мг/л 0.3
30. 6 валенттай хром / +6 / мг/л 0.01
31. Хөнгөнцагаан /Al/ мг/л 0.5
2.3 БАКТЕРИ ӨСГӨВӨРЛӨЛТ
УБ хотын Төв цэвэрлэх байгууламжаас бактери өсгөвөрлөх дээж болгон 3-н төрлийн дээж
аваад түүнээсээ 1 мл пепитикээр таслан авч тэжээлт орчиндоо шпательдсан. Бактери
0
өсгөвөрлөхдөө термостатад 37 C температурт 12 цаг байлгасан. Мөн шингэн тэжээлийн
орчинд 37 C температурт, 110 эрг/мин сэгсрэх хурдтайгаар сэгсрэгтэй инкубаторт 3 хоног
0
өсгөвөрлөж, өсгөврөөс 10мл-ийг таслан авах, тунгаах, шууд гэсэн нөхцөлөөр дахин шингэн
тэжээлийн орчинд шилжүүлэх замаар 3 удаа давтан өсгөвөрлөсний дараа хатуу тэжээлийн
орчин дээр суулгаж цэвэр өсгөврийг ялган авсан.(Зураг 2.4)
Зурах арга
Зураг 2.4 Цэвэр өсгөвөр гарган авах алхам
2.3.1 АРИУТГАЛЫН НӨХЦӨЛ
Микроорганизмтай ажиллах учир туршилтын өмнө шил сав суулга болон уусмалуудаа
заавал ариутгасан байх ёстой ба автоклавыг туршилт бүр дээр ашигласан бөгөөд усны
дээжид хэмжилт хийхийн өмнө заавал 0.2 мкм диаметртэй сүвэрхэг шүүлтүүрээр шүүж ариун
чанарыг нь хадгалсан (Зураг 2.5;2.6).
Уусмал болон бусад шил сав суулга
Автоклавт:
0
• Температур=121 С
• Даралт=1атм
• Хугацаа=15мин
Зураг 2.5 Автоклав
Хуудас 69