Page 149 - GreenChemistry2023 Emhetgel
P. 149
Peptone 17.0г
Proteose peptone 3.0г
Lactose 10.0г
NaCl 5.0г
Crystal violet 0.001г
Neutral red 0.03г
Bile salts 1.5г
Agar 13.5г
Уусгагч
H2O 1000 мл
Ууссан бодис
Peptone 12.0г
Lactose 10.0г
Na2SO4 2.5г
Mannitol Salt Agar (pH =7.4) Basic Fuchsin 0.5г
Buffers 2.5г
Agar 15г
Уусгагч
H2O 1000мл
Ууссан бодис
Peptone 20.0г
Beef extract 3.0г
Yeast extract 3.0г
Endo Agar (pH=7.4) Lactose 10.0г
Sucrose 10.0г
Glucose 1.0г
Sodium chloride 5.0г
Sodium thiosulphate 0.3г
Ferric citrate Уусгагч
0.3г
Phenol red 0.025г
H2O 1000мл
Agar
13.4г
2.3.3 ХАЯГДАЛ УСНААС ЦЭВЭР ӨСГӨВӨР ЯЛГАХ АРГУУД
Тэжээлт орчинд микроорганизмууд бөөнөөрөө холилдон ургасан байдаг ба тэдгээрийг
0,025г
нарийвчлан судлахын тулд нэгийг нь нөгөөгөөс тусгаарлан өсгөвөрлөх шаардлагатай байдаг.
Мөн судалгааны материалыг тогтвортой хадгалж байхын тулд микроорганизмыг зохиомол
тэжээлт орчин нөхцөлд ургуулж, дасгах хэрэгтэй байдаг. Микроорганизмыг өсгөвөрлөн
ургуулж, шинж чанарыг нь судалж тодорхойлохдоо дараах арга техникийг ашигласан. Үүнд:
1. Дээжээс тарилга хийх. Хүрээлэн буй орчноос тодорхой хэмжээний дээж авч тэжээлт
орчинтой шил саванд хийж микроорганизмыг өсгөвөрлөн ургуулах үйл ажиллагааг
дээжээс тарилга хийх гэнэ. Тарилгыг ариун орчинд ариун багаж хэрэгслээр хийнэ.
Дээжээс тарилга хийхдээ Кохын аравтын шингэрүүлэлтийн болон шпателиар тараах
аргаар хийж гүйцэтгэнэ.
Хуудас 72