Page 149 - GreenChemistry2023 Emhetgel
P. 149

Peptone                  17.0г
                                                   Proteose peptone         3.0г
                                                   Lactose                  10.0г
                                                   NaCl                     5.0г
                                                   Crystal violet           0.001г
                                                   Neutral red              0.03г
                                                   Bile salts               1.5г
                                                   Agar                     13.5г
                                                                       Уусгагч

                                                                  H2O         1000 мл
                                                                   Ууссан бодис

                                                  Peptone                   12.0г
                                                       Lactose              10.0г
                                                   Na2SO4                   2.5г
              Mannitol Salt Agar (pH =7.4)         Basic Fuchsin            0.5г

                                                   Buffers                  2.5г
                                                  Agar                      15г
                                                                       Уусгагч
                                                                H2O         1000мл

                                                                   Ууссан бодис
                                                  Peptone                   20.0г
                                                   Beef extract             3.0г
                                                  Yeast extract             3.0г
                 Endo Agar (pH=7.4)                Lactose                  10.0г
                                                  Sucrose                   10.0г
                                                  Glucose                   1.0г
                                                  Sodium chloride           5.0г
                                                  Sodium thiosulphate       0.3г
                                                  Ferric citrate       Уусгагч
                                                                            0.3г
                                                  Phenol red                0.025г
                                                                H2O         1000мл
                                                  Agar
                                                                            13.4г
        2.3.3  ХАЯГДАЛ УСНААС ЦЭВЭР ӨСГӨВӨР ЯЛГАХ АРГУУД

               Тэжээлт  орчинд  микроорганизмууд  бөөнөөрөө  холилдон  ургасан  байдаг  ба  тэдгээрийг
                                                                                    0,025г
        нарийвчлан судлахын тулд нэгийг нь нөгөөгөөс тусгаарлан өсгөвөрлөх шаардлагатай байдаг.


        Мөн  судалгааны  материалыг  тогтвортой  хадгалж  байхын  тулд  микроорганизмыг  зохиомол
        тэжээлт  орчин  нөхцөлд  ургуулж,  дасгах  хэрэгтэй  байдаг.  Микроорганизмыг  өсгөвөрлөн
        ургуулж, шинж чанарыг нь судалж тодорхойлохдоо дараах арга техникийг ашигласан. Үүнд:


            1.  Дээжээс тарилга хийх. Хүрээлэн буй орчноос тодорхой хэмжээний дээж авч тэжээлт

               орчинтой  шил  саванд  хийж  микроорганизмыг  өсгөвөрлөн  ургуулах  үйл  ажиллагааг
               дээжээс  тарилга  хийх  гэнэ.  Тарилгыг  ариун  орчинд  ариун  багаж  хэрэгслээр  хийнэ.

               Дээжээс тарилга хийхдээ Кохын аравтын шингэрүүлэлтийн болон шпателиар тараах
               аргаар хийж гүйцэтгэнэ.









                                                                                                      Хуудас 72
   144   145   146   147   148   149   150   151   152   153   154