Page 217 - GreenChemistry2023 Emhetgel
P. 217
Зураг 2. Эерэг хяналт болон ургамлын 100мг/мл хандтай өсгөвөрийг хатуу тэжээлт орчинд тарьж шалгасан
байдал
Хүснэгт 13. Гашуун банздоо ургамлын ус, спиртэн хандны MIC болон MBC-ийг тодорхойлсон үр дүн
Стандарт омгууд
Бактерийг өсөлтийг дарангуйлах Бактерийн үхүүлэх хамгийг бага
хамгийг баг идэвх идэвх
№ Үүсгэгчийн нэр
S.amara (L.) DC S.amara (L.) DC S.amara (L.) DC S.amara (L.) DC
усан ханд (мг/мл) спиртэн ханд (мг/мл) усан ханд (мг/мл) спиртэн ханд (мг/мл)
1 E.coli (ATCC25922) 200 200 400 400
2 E.coli (нутгийн) 200 200 400 400
3 Sal.thyphi (Нутгийн) 100 200 200 400
4 Shigella.spp (ATCC11725) 200 200 400 400
5 B.cereus 50 100 100 200
6 P.aeruginosa 100 200 200 400
Бидний ялгасан үүсгэгчийн цэвэр өсгөвөр (үнээний дэлэнгийн үрэвсэл)
7 E.coli 9 100 200 200 400
8 E.coli 13 100 200 200 400
9 S.aureus 10 50 100 100 200
10 S.aureus 20 50 100 100 200
Хүснэгт 14. Сармисны ус, спиртэн хандны MIC болон MBC-ийг тодорхойлсон үр дүн
Стандарт омгууд
Бактерийг өсөлтийг дарангуйлах Бактерийн үхүүлэх хамгийг бага
хамгийг баг идэвх идэвх
№ Үүсгэгчийн нэр
А.sativum усан А.sativum спиртэн А.sativum усан А.sativum спиртэн
ханд (мг/мл) ханд (мг/мл) ханд (мг/мл) ханд (мг/мл)
1 E.coli (ATCC25922) 100 200 200 400
2 E.coli (нутгийн) 100 200 200 400
3 Sal.thyphi (Нутгийн 100 200 200 400
4 Shigella. Spp (ATCC11725) 50 100 100 200
5 B.cereus 100 200 200 400
6 P.aeruginosa 50 200 100 400
Бидний ялгасан үүсгэгчийн цэвэр өсгөвөр (үнээний дэлэнгийн үрэвсэл)
7 E.coli 9 50 100 100 200
8 E.coli 13 50 100 100 200
9 S.aureus 10 50 100 100 200
10 S.aureus 20 50 100 100 200
Гашуун банздоо ургамлын усан ханд нь стандарт омог B.cereus, бидний ялгасан
S.aureus-ийн 2 омогт 50 мг/мл, стандарт омог Sal.thyphi, P.aeruginosa, бидний ялгасан E.coli-
ийн 2 омогт 100 мг/мл тундаа, E.coli (ATCC25922), E.coli, Shigella.spp (ATCC11725) стандарт
омгуудад 200 мг/мл тундаа, спиртэн ханд нь 100 мг/мл – 400мг/мл тундаа тус тус бактерийн
өсөлтийг дарангуйлах хамгийн бага идэвхтэй байна (хүснэгт 13). Сармисны усан ханд нь
стандарт омог Shigella.spp (ATCC11725), P.aeruginosa, бидний ялгасан S.aureus-ийн 2 омог
E.coli-ийн 2 омогт 50 мг/мл тундаа, E.coli (ATCC25922), E.coli, Shigella.spp (ATCC11725),
B.cereus стандарт омгуудад 100 мг/мл тундаа, спиртэн ханд нь 100 мг/мл – 200 мг/мл тундаа
бактерийн өсөлтийг дарангуйлах хамгийн бага идэвх үзүүлж байгаа нь тогтоогдов (хүснэгт 14).
Хуудас 140