Page 220 - GreenChemistry2023 Emhetgel
P. 220
1. Бидний сонгон авсан Сармис, гашуун банздоо ургамлын усан ханданд кверцитин, кемферол
флавнойдууд, цинарофикрин бодисууд агуулагдаж байгаа нь хроматогарфийн шинжилгээгээр
тодорхойлогдов. Мөн дээрхи 2 ургамлын усан хандын цочмог хорон чанар (LD50)-ийг судсаар тарих
болон амаар олгох аргаар тодорхойлоход хорон чанар багатай ангилалд багтаж байна.
2. Гашуун банздоо, сармисны ус, спиртэн хандны нянгийн эсрэг идэвхийг шөлний
шингэрүүлэлтийг аргаар тодорхойлоход 100 мг/мл – 400 мг/мл болох нь тогтоогдов.
3. Гашуун банздоо, сармисны ус, спиртэн хандны антиоксидант идэвх өндөр болох нь тогтоогдов.
Иш татсан бүтээлийн жагсаалт
1. Володя Ц., Монгол орны эмийн ургамлыг эмнэлэгт хэрэглэх аргачлал, Улаанбаатар, 2015
2. Даариймаа X., нар Гашуун банздоо (Saussurea amara (L) DC) - ийн фитохимийн судалгаа, 2006
3. Лхагвасүрэн.С, Батсайхан.Д, Батцэцэг.Г, Болдбаатар.Б “Мал эмнэлэг, ариун цэврийн магадлан шинжилгээ”
лабораторийн гарын авлага 1-р дэвтэр. УБ. 2001, х.32-81
4. Токин Б. П. Целебные яды растений. Повесть о фитонцидах. — Л., 1980.
5. Оюунгэрэл Б, Сарантуяа Ж, Пүрэвсүрэн С, Гашуун банздоо (Saussurea amara (L.) D.C.) ургамал эсийн өсөлтөнд
нөлөөлж буйг тогтоосон судалгаа, Эрүүл Мэнд Шинжлэх Ухаан Сэтгүүл, тусгай дугаар, 2012
6. Б.Оюунгэрэл, “Эсийн өсөлтөнд Гашуун банздоо (Saussurea amara (L.) D.C.) ургамлын хандны нөлөөлөл ”
бүтээлийн хураангуй , Анагаах ухааны магистрын зэрэг горилсон бүтээл, УБ, 2012
7. С.Чинсанаа, “МАУ-д Гашуун банздоо (Saussurea amara (L) DC) ургамлын фармакологийн зарим үйлдлийн
судалгаа” бүтээлийн хураангуй, Анагаах ухааны магистрын зэрэг горилсон бүтээл, УБ, 2015
8. М. Чүлтэмсүрэн, Г.Чойжамц ба бусад “Гашуун банздоогийн фитохимийн ба фармакологийн Судалгааны
урьдчилсан дүн”, Монголын анагаах ухаан сэтгүүл- 1987, 4(64), УБ, 1987 он
9. Энхжаргал Д ба бусад., Эмийн ургамал судлал 2004, 11-12
10. Angela M et al., Allicin-Rich Extract Obtained from Garlic by Pressurized Liquid Extraction: Quantitative Determination
of Allicin in Garlic Samples, DOI: 10.5923/j.fph.20140406.03, Food and Public Health 2014, 4(6): 272-278
11. Minnu Sasi et al., Review, Garlic (Allium sativum L.) Bioactives and Its Role in Alleviating Oral Pathologies,
https://doi.org/10.3390/antiox10111847, Antioxidants 2021, 10, 1847, 2-34
12. Oyungerel Sh et al Biological activity of Saussurea amara (L.) DC., Erforsch. biol. Ress. Mongolei (Halle/Saale) 2021
(14): 379-384
13. Sabanin Glasl et al., Choleric effects of the Mongolian medicinal plants Sausurea amara (L.) DC. In the isolated
perfused rat liver, ISSN 0032-0943, DOI 10.1055/s-2006-957063 Planta Med, 2007, 73, 59-66, New York, USA
14. V. Viswanathan et al., Antimycobacterial and Antibacterial Activity of Allium sativum Bulbs, PMC4090836, Indian J
Pharm Sci. 2014 May-Jun; 76(3): 256–261
Хуудас 143