Page 228 - GreenChemistry2023 Emhetgel
P. 228

1.19 SEM-EDS үр дүн
           Сканнинг электрон микроскопиор 1:1, 2:1, 4:1 харьцаагаар хандалсан дээжнүүдээс липосом үүсгэн бүтцийг харахад липосомын цэврүүнүүд задарсан байдал ажиглагдав.






















                                 Зураг 4 4:1 харьцаагаар хандалсан дээжний  SEM-EDS үр дүн


        Судалгааны ажлын дүгнэлт



           •  Өндөгний шараас фосфолипидийн фракц ялгах туршилтыг ялгаатай харьцаатай органик уусгагчид хандалж (хлороформ, этанолын 1:1, 2:1, 4:1) 4 удаа хийв.
           •  НҮХ-ийн  үр  дүнд  дээжнүүд  нь  фосфатидилхолин  агуулсан  холимог  байж  болзошгүйг тогтоосон бөгөөд FT-IR спектрээр фосфатидилхолинд тохиолддог
               холбооны пикүүд илэрсэн.   Эдгээр   үр   дүнгээс   хандалсан   уусгагчдын   харьцаа   фосфолипидийн   гарц, цэвэршилтэд хэрхэн нөлөөлсөнийг  хараахан
               дүгнэх боломжгүй байна.
           •  Фосфолипидийн фракцыг эмульсжүүлэн липосом үүсгэх туршилтыг гүйцэтгэсэн. Гэрлийн микроскопиор ажиглахад  биллайр  давхрагатай цэврүүнүүд үүссэн  байгаа нь
               ажиглагдсан.
           •  Иод, куркуминыг липосомоор капсулжуулан уусмалыг турбидометрээр хэмжиж шалгасан. Бланкаас илүү суспензлэгдсэн үр дүн өгсөн нь липосом ашиглан эдгээр
               усанд уусдаггүй нэгдлийг усанд уусгах боломжтойг харуулж байна.
           •  Цаашдаа фосфолипидийн цэвэршилтийг сайжруулж туршилтыг үргэлжлүүлэн хийснээр липосомд суурилсан эмийн бүтээгдэхүүн гарган авах судалгааны суурь болох
               юм.


        Ном зүй



           [1]   Witold Gładkowski, “Isolation of Pure Phospholipid Fraction from Egg Yolk,” Journal of the American Oil
                                                   Chemists' Society, 2012.
           [2]   B.   Cuffari,   “What   is   Liposome”   2019.   https://www.news-medical.net/life-sciences/What-is-a-
                                                      Liposome.aspx.
           [3]        W. v. Nieuwenhuyzen, “Production and Utilization of Natural Phospholipids,” Polar lipids, 2015.
           [4]       D. K. Susan Hewlings, “Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health,” MDPI Foods, 2017.
           [5]                 Г. Д.Монхообор, “НУТ спектроскопи,” Молекулын бүтэц ба спектроскопи, 2009.
           [6]                             С. О.Болормаа, Багажит анализын аргууд, 2016.
           [7]     C. K. Hindarto, “Effect of mole ratio on physicochemical properties of luteolin-loaded phytosome,” 2017.
   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233