Page 439 - GreenChemistry2023 Emhetgel
P. 439
ханднаас 4.75-7.75 мл, давсний хүчил (HCl, pH=4)-ийн ханднаас 4.1-5.8 мл, амоннийн оксолат
(NH ) C O )-ын ханднаас 8.1-8.5 мл буюу усан болон хүчлийн ханднаас илүү сайн полисахарид ялгаж
4 2 2 4
авсан.
4. Дэрэвгэр жиргэрүү ургамлын үрийн морфологийн үзүүлэлт, 1000 үрийн жин, үрийн соёололт, үрийн
амьдрах чадвар зэрэг үндсэн үзүүлэлтүүдийг лабораторийн нөхцөлд тодорхойлов.
Дэрэвгэр жиргэрүү ургамлын үр нь зуувандуу, гонзгой хэлбэртэй, урт нь 0.6 мм, өргөн нь 0.2-0.3 мм-ийн
хэмжээтэй, цайвар, хулсан шар өнгөтэй байна.
5. 1000 үрийн жинг 3 удаагийн давталттайгаар тоолон 0.0001 г-ийн нарийвчлалтай аналитик жин дээр
хэмжин дундыг олоход 3.0698г жинтэй байлаа.
6. Дэрэвгэр жиргэрүү ургамлын үрийн соёололтыг харилцан адилгүй орчин нөхцөлд соёолуулахад 2-30
хоногийн хугацаанд 0.3-3 см хүртэлх өндөртэй ургадаг болохыг тогтоолоо.
7. Цаашид бид уг ургамлын түүхий эдийг зэрлэгээр нь их хэмжээгээр хууль бусаар хил, гаалиар гаргах бус
тарималжуулан түүхий эдийг шинжлэн судлаж эмт чанарыг нь ашиглан зах зээл, хүний эрүүл мэндийн
болоод өдөр тутмын хэрэгцээнд шаардлагад нийцсэн цай, ханд, хүлхмэл, тан, шүүс, энергийн ундаа гэх
зэргээр бүхий л чиглэлийн бүтээгдэхүүн болгон гаргах бүрэн боломжтой эмийн хаан ургамал юм.
Ашигласан ном, хэвлэл
1. Монгол улсын Засгийн газрын тогтоол 165, 2004 оны 08 дугаар сарын 05-ны өдрийн жагсаалт баталсан тухай №350
“Дэрэвгэр жиргэрүү”
2. Энхболд. Г “Дэрэвгэр жиргэрүү Saposhnikovia divaricata /Turcz/ Schischk ба Урал чихэр өвс Glycyrrhiza uralensis Fisch зэрэг
ургамлыг үрээр ургуулсан эхний жилийн туршлагын дүн” УБ. 2004
3. Мөнхзаяа. М, "Дэрэвгэр Жиргэрүү" ургамлын химийн зарим бүрэлдэхүүний судалгаа, УБ.2009
4. С.Цэнд-Аюуш “Таримал ба зэрлэг дэрэвгэр жиргэрүү (Saposhnikovia divaricata) ургамлын зарим органик, органик бус
химийн найрлагыг харьцуулан судалж, сульдаа өвчтэй гөлгөнд туршсан дүн” УБ.2014
5. Пагмадулам. Н, “Байгалийн болон тарималжуулсан Дэрэвгэр жиргэрүү(Saposhnikovia divaricata (Turcz.) Schischk)
ургамлын үндсэн дэх флавоноид, полисахаридын судалгаа”, УБ.2013
6. Ji L, Yang J, Xiao Y, “GC-Ms analysis of essential oils from the roots of Saposhnikovia divaricate (Turcz.) Schischk, Libanotis
laticalycira Shan et Shen, Seseli yunnanense Franch and Peucedanum dielsianum Fedde ex Wolf”’ Zhonngguo Zhong Yao Za Zhi,
1999, Nov, 24(11) 678-80, 702
7. Batbayar N., Gurdagva N., Paulsen B.S., Malterud K.E., Antioxidant activity Dianthys superbys.B. The second international
conference on chemical inverstigation and utilization of natural resources 12-15 of August. UB. 2003
8. Нямдэмбэрэл Ц., “Монгол орны эмдемик ургамал Бөндгөр шарилж (Artemisia sphaerocephala Krasch)-ны үрийн саармаг
полисахаридын шинж чанар ба химийн бүрдлийн судалгаа”. Химийн ухааны докторын (Ph.D) зэрэг горилсон нэг сэдэвт
бүтээл. УБ. 2008
9. Отгонбанди. Б, “Урал чихэр өвсний (Glycyrrhiza Uralensis Fisch) биологийн идэвхт нэгдлийн судалгаа”, УБ.2018
10. https://lib4u.online/?lib=muls
11. https://legalinfo.mn
12. https://catalog.num.edu.mn
13. https://www.google.com