Page 664 - GreenChemistry2023 Emhetgel
P. 664
10
7.9 8.06 7.5
8 6.9 6.5 7.5 7.3 6.37 7 6.5
pH 6 5.8 5.6
4
2
0
24 48 72 96
Хугацаа/ цаг
Хольц 1 Хольц 2 Хольц 3
Зураг 8.
Бордооны хольцын рН хугацааны хамаарал
Угааж, хатааж, ариутгасан өндөгний хальсны дээжийг хуурай бутлагчаар бутлаж 3 төрлийн хольц
(өндөгний хальс, мандарин, нимбэгний хальс) бэлтгэн усанд хандлагдах хугацаа рН – ийн хамаарлыг
24 - 96 цагт гарах өөрчлөлтийг тогтоож тохиромжтой рН бүхий хольц 3 -ыг сонгосон. Сонгосон хольц
бүхий хуурай бордооны SEM-EDS – ийн анализын үр дүнг зураг 9-д харуулав.
Зураг 9. Бордооны хольцын рН хугацааны хамаарал
Зураг 9- өөс харахад SEM - ийн зурагт хуурай дээжний жижиг хэсгүүд харилцан адилгүй хэмжээтэй,
ихэвчлэн зууван гонзгой хэлбэртэй, кальцийн карбонатын хатуу зул хэсгүүд салсан, жижиг хэсгийн
хэмжээ 4.4 мкм байна. EDS – ийн үр дүнгээс харахад хамгийн өндөр пикийг үзүүлж байгаа нь Са 97.7%,
харин Mg, Si, P, S, K – ийн хэмжээ өндөгний хальсны агуулгаас багассан нь түүний жижиг хэсгийн бүтэц
өөрчлөгдсөнтэй холбоотой гэж үзэж байна.
Дүгнэлт
• Өндөгний хальсны шохойлог бүрхүүл бүхэлдээ кальцийн карбонат (СаСО3) - аас бүрдэх бөгөөд
түүний чанар агууламж нь өндөглөгч тахианы үүлдэр, тэжээл зэргээс хамаараад харилцан өөр
өөр байдаг. Үүнд орос, монгол, иоджуулсан 3 дээж болох U2 - 92%, U3 - 91%, UJ4 - 91.5% - ийн
кальциaн карбонат (СаСО3) агуулагдаж байгааг тогтоов. Энэ нь хэвлэлийн тойм болон өмнөх
судалгааны үр дүнг (90 - 95%) батлан харуулж байна.
• SEM - EDS (Scanning electron microscopy with energy dispersive spectroscopy) аргаар тахианы
өндөгний хальсны бүтэц, эрдэс элементүүдийн судалгаа хийхэд (Са 72.6 -85.7%, Mg 2.7 - 3.7%,