Page 664 - GreenChemistry2023 Emhetgel
P. 664

10
                             7.9           8.06                          7.5
                       8        6.9  6.5       7.5 7.3    6.37               7  6.5
                     pH  6                                    5.8 5.6
                       4

                       2
                       0
                                 24            48             72             96
                                                  Хугацаа/ цаг


                                      Хольц 1    Хольц 2     Хольц 3
                                                                                                                    Зураг 8.
                                          Бордооны хольцын рН хугацааны хамаарал


        Угааж,  хатааж,  ариутгасан  өндөгний  хальсны  дээжийг  хуурай  бутлагчаар  бутлаж  3  төрлийн  хольц
        (өндөгний хальс, мандарин, нимбэгний хальс) бэлтгэн усанд хандлагдах хугацаа рН – ийн хамаарлыг
        24 - 96 цагт гарах өөрчлөлтийг тогтоож тохиромжтой рН бүхий хольц 3 -ыг  сонгосон. Сонгосон хольц
        бүхий хуурай бордооны SEM-EDS – ийн анализын үр дүнг зураг 9-д харуулав.




















                                          Зураг 9. Бордооны хольцын рН хугацааны хамаарал
        Зураг 9- өөс харахад SEM - ийн зурагт хуурай дээжний жижиг хэсгүүд харилцан адилгүй хэмжээтэй,
        ихэвчлэн  зууван  гонзгой  хэлбэртэй,  кальцийн  карбонатын  хатуу  зул  хэсгүүд  салсан, жижиг  хэсгийн
        хэмжээ 4.4 мкм байна. EDS – ийн үр дүнгээс харахад хамгийн өндөр пикийг үзүүлж байгаа нь Са 97.7%,
        харин Mg, Si, P, S, K – ийн хэмжээ өндөгний хальсны агуулгаас багассан нь түүний жижиг хэсгийн бүтэц
        өөрчлөгдсөнтэй холбоотой гэж үзэж байна.




        Дүгнэлт

            •  Өндөгний хальсны шохойлог бүрхүүл бүхэлдээ кальцийн карбонат (СаСО3) - аас бүрдэх бөгөөд
               түүний чанар агууламж нь өндөглөгч тахианы үүлдэр, тэжээл зэргээс хамаараад харилцан өөр
               өөр байдаг. Үүнд орос, монгол, иоджуулсан 3 дээж болох U2 - 92%, U3 - 91%, UJ4 - 91.5% - ийн
               кальциaн карбонат (СаСО3) агуулагдаж байгааг тогтоов. Энэ нь хэвлэлийн тойм болон өмнөх
               судалгааны үр дүнг (90 - 95%) батлан харуулж байна.
            •  SEM - EDS (Scanning electron microscopy with energy dispersive spectroscopy) аргаар тахианы
               өндөгний хальсны бүтэц, эрдэс элементүүдийн судалгаа хийхэд (Са 72.6 -85.7%, Mg 2.7 - 3.7%,
   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669