Page 128 - GreenChemistry2023 Emhetgel
P. 128

1.  Нийт фенолт нэгдэл,  нйилбэр флавоноидыг  спектрофотометрийн аргаар галлийн хүчил, кверцитины
               жиших муруйтай харьцуулан тодорхойлоход 1.05-1.08 мг хэмжээтэй агуулагдаж байна.
            2.  Зарим төрлийн флавоноид, фенолын хүчлийн агууламжийг өндөр мэдрэмжит шингэний хроматограф
               (HPLC) – ын аргаар стандарт бодистой харьцуулан тодорхойлоход кверцитин 1.02 мкг/мл, кемпферол 0.7
               мкг/мл, рутин 0.2 мкг/мл, ферулын хүчил 7.568 мкг/мл хэмжээтэй байна.
            3.  Хөдөөгийн шаралзганы хандыг / Fusarium spp ТГА, Alternaria spp ТГА / өвчин үүсгэгч мөөгөнцөрүүдийн
               эсрэг  туршихад  78.2-84.7%,  хоёр  төрлийн  рапсын  үрийн  соёололтонд  29-95%  нөлөөлж  соёололтыг
               дарангуйлж байна.
            4.  Монгол орны тариалангийн бүс нутагт өргөн тархсан хог ургамлыг ашиглан биопестицид гарган авах
               боломжийг  судалснаар  бүтээгдэхүүнд  үлдэгдэлгүй,  байгаль  орчин  болон  хүний  эрүүл  мэндэд  сөрөг
               нөлөөгүй олон талын ашиг бүхий бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэх боломжтой юм. Бидний судалгааны өгүүлэл
               1. Хог хаягдал үүсэхээс урьдчилан сэргийлэх, 2. Аюулгүй химийн бодис, бүтээгдэхүүн гарган авах, 2.
               Аюул  эрсдэлийг  хамгийн  бага  байлгах,  4.  Нөхөн  сэргээгдэх  түүхий  эд,  материал  хэрэглэх,  7.  Атом
               экономийг  их  байлгах,  8.  Аюулгүй  уусгагч  урвалын  нөхцөл  хэрэглэсэн  байх,  9.  Энергийн  бүтээмж
               ихэсгэх, 10. Задардаг байх, 12.Аюул осол болох нөхцөлийг хамгийн бага байлгах гэсэн ногоон химийн
               зарчмуудтай нийцэж байгаа болно.



                                                АШИГЛАСАН ХЭВЛЭЛ



         [1]   Г. Цэрэнбалжид, Монгол орны хөл газрын ургамлын өнгөт цомог, Улаанбаатар хот, 2002.

         [2]   W. e. T.Bashir, “Allelopathic effect of perennial sow thistle (Sonchus arvensis.L) on germination and seedling
             growth of maize,” Allelopathy journal 43, pp. 105-116, 2018.


         [3]   Ц.Володя, Монгол орны эмийн ургамлыг эмнэлэгт хэрэглэх аргачлал, Улаанбаатар, 2014.

         [4]   П. Ц. Б. б. б. “. Д.Мөнхцэцэг, “Биопестицидийн үйлчилгээтэй ургамлуудын биохими, биологийн идэвхт
             нэгдлийн судалгаа” дэд сэдэвт ажлын тайлан.,” Улаанбаатар хот, 2022 он.


         [5]   T. Seal, “HPLC determination of phenolic acid, flavonoids and ascorbic acid in four different solvent extracts of
             zanthoxylun acanthopodium, wild edible plant of meghalaya of india,” international journal of pharmacy and
             pharmaceuticl science, б. 8, %1-ийн д.д3, 2016.

         [6]   S. Aryal, “Total phenolic content, Flavnoid Content and antioxidant potential of wild vegetables western nepal,”
             Plants, б. 8, p. 93, 2019.

         [7]   Д.Ичинхорлоо, Органик хөдөө аж ахуйн гарын авлага, Улаанбаатар: р-217, 2016.

         [8]   Б.Нандинцэцэг, “Ц.Нямхүү "Хөдөөгийн шаралзгана (Sonchus arvensis)-аас биогербицид гарган авах
             судалгаа,” Бакалаврын ажил, 2021.

         [9]   Д.Наранцацралт, “Д.Ундармаа "Зарим эмт чанар бүхий ургамлын бактерицид болон фунгицид
             үйлчлэлийг судалсан дүн,” 2020.

         [10]  Г. О.Ариунаа, Тариалангийн талбайн зонхилох хог ургамал, Улаанбаатар, 2020.


         [11]   W. A. I. A. A. G. L. A. M. R. Z. J. Z. N. M. a. A. S. T. Bashir, “Total Phenolic Content of Cereal Brans using
             Conventional and Microwave Assisted Extraction,” Allelopathy Journal 43, pp. 105-116, 2018.

         [12]   B. Dar, “Total Phenolic Content of Cereal Brans using Conventional and Microwave Assisted Extraction,”
             American Journal of Food Technology, 2011.






                                                                                                       Хуудас 51
   123   124   125   126   127   128   129   130   131   132   133