Page 348 - GreenChemistry2023 Emhetgel
P. 348
Куркумины 10 мМ этанолон уусмал болон мөнгөний нитратын янз бүрийн концентрацитай усан
уусмалыг бэлдэнэ. Куркумины уусмалыг соронзон хутгуур дээр 45 ºС хүртэл халааж температур
тогтворжих үед мөнгөний нитратын уусмалыг нэмж хийн 3:7 харьцаатай тунгалаг шаргал өнгөтэй
уусмал гарган авна. 4 см*4 см хэмжээтэйгээр урьчилан бэлтгэсэн наномяндсан мембраныг уг холимог
уусмалд дүрэн живүүлж сэгсрэх үйлдэлтэй хатаах шүгээнд (shaking incubator) 45 ºС-д 12 цагийн турш
байрлуулна. Ингээд МН-өөр чимэглэсэн мембраныг холимог уусмалаас салгаж этанолоор 2 удаа
нэрсэн усаар 3 удаа угааж илүүдэл холбогдоогүй куркумин болон МН-ийг сайтар цэвэрлэнэ. Эцэст нь
тасалгааний температурт хатааж сорьцийн шинж чанарыг тодорхойлоход бэлдэнэ. Цаашид үр дүн ба
хэлэлцүүлэгт хэсэгт дурьдагдах сорьцийн нэршилийг хялбар байх үүднээс цэвэр бүтэцтэй
наномембран болон 5 мM, 50 мМ ба 100 мМ концентрацтай мөнгөний нитратыг ашиглан бэлтгэсэн
композит наномембраныг ПКЛ, MH5/ПКЛ, MH50/ПКЛ, MH100/ПКЛ гэж нэрлэв.
Зураг 2. (а-в) ПКЛ болон (г-е) МН50/ПКЛ наномяндсан мембраны электрон микроскопын
ба макроскоп фотозураг
4.Материалын шинж чанарын тодорхойлох
Наномямбрануудын фазын болон талстат бүтцийг шинжлэхдээ рентген диффрактометрийн аргийг
ашигласан. Нарийвчилсан хэмжилт (эрчмийн интеграл хэмжилт ба шугамын өргөсөлтийг шинжлэх
замаар пикийн байрлалыг хэмжих, пикийн талбайг тодорхойлох зэрэг)-ийг 2 =10°- 50° өнцөг мужид
0.02° алхамтайгаар Bruker D8 Discover төхөөрөмжийг ашиглан гүйцэтгэв. Дан бүтэцтэй болон МН-өөр
чимэглэгдсэн наномяндсан мембрануудын морфологийг сканинг электрон микроскопоор (SEM, Jeol
JSM-6010PLUS/LV InTouchScope™) тодорхойлсон. Нил улаан туяаны спектрийн анализийг VERTEX 70
-1
(Bruker) маркийн спектрометрээр 4000-400 cм мужид судалсан.
5.Бактерийн эсрэг шинж чанарыг судлах
TM
Наномембрануудын бактерийн эсрэг идэвхийн үнэлгээг Staphylococcus aureus ATCC 25923 грам
эерэг бактерийн өсөлтийг дарангуйлсан ариун бүсийн хэмжээг тодорхойлох аргачлалаар хийсэн.
Гарган авсан цэвэр болон композит наномяндсан мембраныг 9 мм диаметртэй сорьц болгон бэлтгэв.
Тиогликолатын шингэн орчинд S.aureus-н стандарт омгийн дээжийг 1 мл тарьж 37 ˚C температурт хэмд
24 цаг өсгөвөрлөв. Өсгөвөрлөгдсөн бактераа TSA хатуу тэжээлт орчинд дээр жигд тарааж, наномяндас
бүхий сорьцоо дээрээс нь тавьж 37 ˚C температурт 24 цаг өсгөвөрлөв.
6.Үр дүн ба хэлэлцүүлэг