Page 43 - GreenChemistry2023 Emhetgel
P. 43

Зураг 2. Самрын ясны халуун задралын термограмм:       DTA,       DTG,      TG
        Самрын ясны дээжийг азотын хийн орчинд 25-1100°С температурт халаахад нийт жингийн алдагдал
                                                                           o
                                                               0
                                                   0
        80%-д хүрсэн. Дээрх TG муруй нь 25-250 С, 250-600 С, 600-800 С гэсэн температурын интервалаас
                                         0
        бүрдсэн.  Эхний  шатанд (25-250 С) жингийн  хорогдол  нь дээжинд  шингэсэн  хий,  чийгийг  алдагдлыг
        харуулдаг.  Ерөнхийдөө  үндсэн  массын  алдагдал  нь  250-550  °C-ийн  хүрээнд  хамарч  байна.  Энд
        дээжний органик массын задрал эрчимтэй явагдаж, шингэн (давирхай ба пиролизын ус) болон хийн
                                                                 o
        бүтээгдэхүүн ихээр үүсэж байдаг. Гурав дахь (600-800 С) шатанд жингийн алдагдал эрчимтэй буурч
        бүтээгдэхүүний задрал дуусаж, үлдэгдэл нүүрсжиж буйг илтгэдэг (Batbileg.S, 2019).
        Самрын ясны пиролизын судалгаа

        Самрын ясны пиролизын туршилтуудыг лабораторийн жижиг стандарт кварцан ретортоор халаалтын
        янз  бүрийн  температурт  (200-800        о С)  ижил  халаалтын  хурдтай  (20 С/мин.)-гаар  явуулж,
                                                                                         о
        бүтээгдэхүүнүүдийн гарцыг тодорхойлж хүснэгт 3-д үзүүлэв.
                                             Хүснэгт 3.Самрын ясны шилэн ретортын пиролизын туршилтын дүн,%

                                                                                                       Хүснэгт 3-
                    Дээжийн                       Хатуу         Давирхайн  Усны        Хий+
                                 o
         Дээж                   T  C    t [мин]                                                              аас
                    масс,[г]                      үлдэгдэл,%  гарц,%         гарц,%    алдагдал,%
                                                                                                          үзэхэд
                    1.0528      200     80        93            0.56         1.68      4.76
                    1.0189      300     80        42.85         4.66         14.01     38.48
                    1.0093      400     80        33.35         7.71         23.16     35.78
         Самрын     1.0292      500     80        29.98         13.09        33.29     23.64
         яс
                    1.0611      600     80        26.75         10.32        30.98     31.95
                    1.0065      700     80        26.57         8.16         24.49     40.78
                    1.0611      800     80        23.54         6.90         20.73     48.83
                                           о
        халаалтын температурыг 200-800  С хүртэл ихэсгэхэд самрын ясны органик массын халууны задралын
        дүнд пиролизын хатуу үлдэгдлийн гарц эрчимтэй багасаж харин халууны задралаар үүссэн шингэн ба
        хийн бүтээгдэхүүний гарц тодорхой температур хүртэл тухайлбал, давирхайных 500 С хүртэл өсөөд
                                                                                                о
        цаашид буурч байна. Энэ нь эхлээд органик массын халууны задрал эрчимтэй өсөөд буурч байгаатай
                                                                                                       о
        холбоотой.  Пиролизын  хийн  бүтээгдэхүүний  хувьд  өндөр  температурт  тухайлбал  600-800 С  нэлээд
        өсөж байгаагаараа онцлог байна. Энэ нь өндөр температурт давирхайны зарим хэсэг задралд орж
        түүний гарц багасан хийн бүтээгдэхүүний гарцыг нэмэгдүүлдэг. Самрын ясны пиролизын эдгээр цуврал
        туршилтуудын дүнгээс үзэхэд халуун задралын дүнд нүх сүвэрхэг бүтэц сайтай шингээгч материал
        гарган авах боломжтойгоос гадна шингэн бүтээгдэхүүн давирхайн гарц их байх халаалтын хамгийн
        зохимжтой  температурыг  500 С  гэж  үзэж  болохоор  байна  (Batbileg.S,  2019).  Самрын  ясны  органик
                                       о


                                                                                                      Хуудас 42
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48